Hei! Verkkokauppamme on suljettu. Vastailemme puhelimeen ja sähköposteihin vuoden 2023 loppuun asti.

Mertsarikausi ovella, osa 2

Olosuhteet

Lämpömittari on monelle pyytäjälle ehdoton väline, mutta onko se niin hyödyllinen kuin luullaan? Mikäli kalastus tapahtuu rannalta, mielestäni tuolla ei niin isoa merkitystä ole. Toki jos mietitään kevättä tilanne on toinen. Painotan jorinat nyt syuskauden kalastukseen.

Kun lämpötila on laskenut 10 asteeseen tai sen alle, ei lämpömittaria enää tarvitse seurata. Tämä siis on vain karkeasti näin. Tuosta se rantamiehen huippukausi  alkaa. Mielestäni kalastukseen ja sen hyvyyteen vaikuttaa enemmänkin tuulet. Paikoilla missä kalastetaan tulisi olla pientä lainetta ja meriveden korkeus tulisi olla selvästi plussalla.

Perhot ja niiden uittaminen
Entäs kun nuo edellä mainitut asiat sitten toteutuvat? Tästä päästään perhovalintaan. Mielestäni erilaiset katkat toimivat aina, välillä huonommin ja välillä paremmin. Myös hailille on paikkansa, mutta niissä tilanteissa missä haili on kelvannut ovat myös katkat toimineet. Onko tässä yhtä oikeaa? Tuskin. Pienenä tipsinä: humuksessa pinkki on paras, kun taas kirkkaassa vedessä ns. salmon/valkoinen pelaa parhaiten käyttipä sitten katkaa tai hailia.

Uiton suhteen monipuolisuus on valttia. Mitä useammalla tyylillä opit saamaan tapahtumia, sen enemmän sinun kikkapakissa on apua vaikeisiin päiviin. Itse tykkään suhteellisen rauhallisesta uitosta. Se voi osittain johtua myös siitä, että kalastan pääasiassa viileässä 6 - 7 asteisessa vedessä. Omien kokemusteni mukaan uitto saa olla sitä rauhallisempaa mitä kylmempää vesi on. Kannattaa malttaa uittaa aivan jalkojen viereen. Välillä on päiviä kun kalat nappaavat aivan uiton lopussa.

Paikat

Millaisesta pohjasta taimenen löytää? Onnistumisia on tullut niin kovista pohjista kuin pehmeistäkin. Syksyisin parhaiten on tullut paikoista, joissa rakkolevää on vähän ja pohja on kovempaa.
Rannan syvyys on myös merkittävä tekijä. Suosittelen etsimään rantoja missä syvä tulee suhteellisen nopeasti ja selkävedet olisi lähellä. Myös joet ja niiden läheisyys on aina plussaa. Muista kuitenkin noudattaa kalastusrajoituksia. Moni jokisuu on rauhoitettu usealta sadalta metriltä molempiin suuntiin. Mitä pidemmälle syksy etenee sen lähemmäksi rantoja kalat tulevat. Välillä saattaa osua parempaan parveen. Myös isot kalat ovat polvivedessä tai jopa matalammassa . Kannattaa siis kahlata varoen, etenkin jos paikat ovat vieraita.

Tämän jutun tarkoitus on jakaa koemuksia mertsarin pyynistä kotimaassa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Varmasti moni asia jää kirjoittamatta, mutta toivottavasti nämä tekstit rohkaisee yhtä useampaa lajia kokeilemaan ja tajuamaan, että ei tämäkään mitään rakettitiedettä ole.

Eli ei muuta kuin lämmintä päälle ja pitämään hauskaa ennen joulua!